Intrebari frecvente

Puteţi să asiguraţi translator de limba română pentru pacienţi, pe perioada şederii în Turcia?

Da. În cadrul spitalelor mari din Turcia există de obicei translatori de limba română, tocmai pentru că în ultimii 10 ani foarte mulţi români au ales să se trateze în Turcia.

Puteţi să ne aranjaţi transportul de la aeroport la hotel şi/sau spital?

O maşină din partea clinicii/spitalului va aştepta pacientul și pe însoțitorul acestuia la aeroport. Acesta este un serviciu gratuit oferit de toate spitalele din Istanbul şi din Ankara.

Am nevoie de viză pentru a călători, în scop medical, în Turcia?

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călatori în Turcia, însă nu pot rămâne în Turcia mai multe de 90 zile într-o perioadă de 6 luni.

Dacă tratamentul va dura mai mult, atunci se obţine un permis de şedere cu ajutorul echipei de relaţii internaţionale din cadrul spitalului. Pacientul nu va avea grija vizei, toate detaliile organizatorice fiind urmărite cu atenție de echipa de relații internaționale a spitalului.

Sunt decontate tratamentele sau operaţiile în Turcia de Casa de Asigurări de Sănătate din România?

Turcia nu este membră a Uniunii Europene. Astfel, formularele de tipul E112 nu sunt valabile pentru tratamentele efectuate în Turcia. Cu toate acestea, Statul Român decontează uneori doar terapiile ce nu se pot efectua în România. De obicei, pacientul plăteşte costurile tratamentului în Turcia şi încearcă ulterior să obţină de la Statul Român decontarea unei părţi din banii cheltuiţi. Am întâlnit cazuri în care pacienţi români au reuşit să obţină ajutor de la Ministerul Sănătății pentru tratamente în Turcia.

Cum programez un consult cu un medic turc? Pot să fiu consultat/ă în România sau trebuie să mă deplasez la Istanbul?

Opinia se obţine prin e-mail. Ulterior, dacă şi aspectele financiare sunt aceptate de către pacient, vom organiza împreună vizita medicală la Istanbul.

Pot să obţin o a doua opinie medicală, de la un medic specialist din Turcia? Cât costă şi care este procedura?

Răspunsul scurt este : “Da, poți și nu te costă nimic”.

Procedura de obținere a unei opinii medicale este gratuită în spitalele din Turcia, țară care este renumită pentru serviciile complementare pe care le oferă pacienților care călătoresc aici în scop medical: o a doua opinie medicală gratuită în 24 de ore, transportul gratuit de la / la aeroport, servicii de traducere gratuită (zeci de translatori români lucrează în spitalele din Turcia).

Puteţi asigura ambulanţă rutieră sau aeriană, pentru transportul pacientului, dacă situaţia o impune?

Desigur, vă pot ajuta în organizarea ambulanţei aeriene. De obicei, costul acesteia este de aproximativ 5.000- 6.000 de euro.

Pot să fiu însoţit/ă la Istanbul de un membru al familiei sau de o cunoştinţă? Care sunt costurile?

Este chiar recomandat ca pacienţii să nu călătorească singuri, ci să fie însoţiţi de o persoană, indiferent dacă deplasarea este prilejuită de o vizită medicală de control sau de o intervenţie chirurgicală.

Mă puteţi ajuta cu aranjamente de călătorie şi transport şi cu opţiuni de cazare?

Bineînțeles. Odată cu opinia medicală vi se va trimite şi o listă cu hotelurile din apropierea clinicii unde veţi merge la tratament. Hotelurile din zona spitalurilor au preţuri special negociate pentru pacienţi.

Cât costă un tratament/operaţie într-un spital din Istanbul? Îmi pot permite?

Costul unei proceduri chirurgicale poate începe de la aproximativ 2.000 euro pentru intervențiile estetice şi ajunge până la 30.000- 40.000 de euro pentru o intervenție complexă.

Majoritatea intervențiilor chirurgicale costă, însă, între 10.000 şi 15.000 euro. De obicei, estimarea financiară comunicată de spital coincide cu suma care va trebui achitată la final. Doar eventualele complicaţii nu sunt incluse în pachet.

Pachetul oferit de spitalele din Turcia include, de cele mai multe ori, 6-7 zile de spitalizare, intervenția, patologia, mesele pentru pacient și persoana însoțitoare. De regulă, după intervențiile chirurgicale, pacientului i se recomandă să mai stea 2-3 zile la hotel şi să vină la control înainte de întoarcerea în țară, iar acest lucru presupune costuri suplimentare de cazare. Cazarea costă între 35  și 70 de euro/noapte pentru o cameră dublă.

De ce să mă tratez în Turcia, ce avantaje există?

Românii îşi doresc un sistem de sănătate sigur şi de calitate. Din nefericire, însă, de multe ori pentru a avea parte de el e nevoie să meargă „la privat”. În ultimii zece ani, mii de români preferă să se trateze în străinătate. Atunci când vorbim despre medicină, Turcia a devenit unul dintre cele mai puternice şi relevante sisteme de sănătate ale lumii. Din acest motiv, mii de români aleg anual să vină aici pentru tratarea unor suferinţe grave precum cancerul.

Amabilitatea și disponibilitatea personalului medical fac, de asemenea, diferenţa. Atât medicii, cât şi asistentele sunt foarte prietenoşi cu pacientul şi familia lui. Sistemul de sănătate a devenit renumit şi pentru că unele dintre cele mai prestigioase nume din medicină profesează aici. Astfel, Turcia este foarte atractivă nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru medici.

Spitalele dispun de un departament care se ocupă special de pacienţii veniţi din străinătate care, odată ajunşi aici, se bucură de cazare, transport de la aeroport  şi asistenţă în limba maternă.

Aproximativ  10.000 de români apelează anual la clinici din Turcia pentru a trata cancerul, iar prețurile sunt cu 20-30% mai mici decât în Vest. O consultație la oncolog costă 150 de euro, procedurile de radioterapie – între 5.000 și 10.000 de euro, iar o zi de spitalizare – în jur de 350 de euro.

Cum găsesc cel mai bun medic şi cel mai potrivit spital pentru problema mea?

Îmi poţi trimite istoricul medical şi rapoartele medicale. În funcţie de diagnostic şi de informaţiile din aceste documente, voi transmite dosarul unuia dintre cei mai buni trei doctori pe specializarea respectivă din Turcia.

Aici, doctorii au şi subspecializări. De exemplu, dacă este vorba de o intervenție chirurgicală pe gleznă, există doctori care operează doar glezna sau doar genunchiul sau doar pancreasul şi aşa mai departe. Acest model de subspecializări este un model american foarte util și bine folosit de doctorii turci în ultimii 20 de ani.