Ceaiul negru - remediu natural în prevenirea problemelor de memorie și cognitive, și chiar a bolilor precum Demența și Alzheimer

Cine nu a auzit de aceste boli cumplite ale bătrâneții?

Demența nu se consideră că face parte din procesul normal de îmbătrânire, dar cu toate acestea 1 din 3 vârstnici suferă de demență.

Această boală prezintă o categorie largă de simptome care afectează memoria, abilitățile de integrare socială și declinul cognitiv. Boala Alzheimer este un tip specific care duce la moartea celulelor nervoase și constituie două treimi din cazurile de demență. Aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu simptome de demență, dintre care majoritatea sunt cazuri de boală Alzheimer. Toate tipurile de demență au în comun inflamația cronică la nivel cerebral.

Remediile alternative pentru Alzheimer reprezintă o speranță atât pentru suferind cât și pentru familia acestuia. Abordarea alternativă oferă soluții profilactice și de tratament curativ cu eficiență ridicată, mai ales în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, în special la debutul simptomatologiei, dar cu efecte terapeutice evidente și în stadiile avansate ale bolii.

Este important să recurgem la aceste remedii pentru a preveni problemele de memorie și cognitive care apar odată cu îmbătrânirea.

Un studiu recent, publicat în Neurology, arată că persoanele care au consumat mai multe alimente bogate în flavonoide - precum ceai negru, roșii și legume cu frunze verzi -, au avut mai puține probleme cu pierderea memoriei.

Dar ce sunt flavonoidele?

Flavonoidele sunt antioxidanți. Cu siguranță ați auzit cu toții de unii dintre aceștia: vitaminele C si E si carotenoidele. Acești compuși îți pot proteja celulele împotriva acțiunii radicalilor liberi (toxine din corp care pot afecta celulele sănătoase).

Flavonoidele pot proteja celulele nervoase (neuronii) de diferiți factori. Pot chiar să ajute celulele nervoase din afara creierului și din măduva spinării.

Majoritatea cercetărilor din acest segment se axează pe bolile cronice, cum ar fi demența apărută pe fondul bolii Alzheimer. În aceste cazuri, flavonoidele pot ajuta la întârzierea debutului bolii, în special când sunt administrate pe termen lung.

Totodată, flavonoidele pot sa ajute la buna circulație a sângelui în creier, lucru care ar putea fi de folos la prevenirea unui accident vascular cerebral. O circulație mai bună a sângelui poate să însemne și o mai buna funcționare a acestui organ sau chiar îmbunătățirea funcției cognitive.

De unde luăm flavonoidele?

Autoritățile americane estimează ca adulții, in general, consuma 200-250 mg de flavonoide in fiecare zi. Deși le poți cumpăra sub forma de suplimente, cel mai bine este să te uiți mai întâi la ce ai prin frigider și în cămară. De exemplu, una dintre cele mai mari surse de flavonoide sunt ceaiul verde si ceaiul negru.

Cercetătorii au atras atenția în special asupra ceaiului negru, care este bogat în flavonoide, și au afirmat că consumul a două căni de ceai negru pe zi poate avea efecte pozitive asupra sănătății creierului.

”O dietă sănătoasă care să conțină diverse fructe și legume este esențială pentru o sănătate continuă, în special pentru sănătatea creierului. Este cunoscut în general faptul că vitaminele și mineralele care se găsesc în aceste alimente sunt importante.

Dar acum înțelegem că întreaga compoziție a alimentelor, inclusiv bioactivi precum flavonoidele, este cea care face ca aceste alimente să fie benefice.

Pe măsură ce cunoștințele noastre despre declinul cognitiv și despre procesul bolii demenței Alzheimer se extind și recunoaștem că acesta este multifactorial, ar trebui să ne pregătim cât mai bine cu instrumente multiple, bazate pe baze științifice, pentru a ajuta la împiedicarea progresiei, cu gândul la obiectivul final de prevenire”, a precizat dr. Thomas Holland, autorul studiului și profesor la Rush Institute for Health Aging.

Studiul de față a inclus date de la 961 de participanți, cu vârste între 58 și 10 de ani, și care la momentul înscrierii nu aveau un diagnostic de demență.

Cercetătorii i-au evaluat pe participanți pentru a evalua anual funcția cognitivă și factorii de risc asociați cu declinul cognitiv, pe cinci paliere:

- memoria episodică

- memoria semantică

- memoria de lucru

- viteza de percepție

- capacitatea vizual-spațială.

Studiu a evidențiat că un consum ridicat de flavonoide a fost asociat cu o încetinire a declinului funcției cognitive.

Alimentația – factor important în sănătatea creierului

Dr. Sara Imarisio de la Alzheimer's Research, cel mai mare finanțator al cercetării în domeniul demenței din Marea Britanie, a declarat:

„Dieta noastră este doar unul dintre factorii care ne pot afecta sănătatea creierului, iar cercetătorii încă încearcă să stabilească în ce măsură anumite componente dietetice, cum ar fi flavonoidele, ne afectează. memoria."

Deși a remarcat că este dificil să se excludă alți factori influenți, Imarisio a adăugat că stilul de viață al participanților din anii precedenți ar fi putut, de asemenea, să le fi afectat riscul de declin cognitiv.

”Dovezile actuale sugerează că cea mai bună modalitate de a susține sănătatea creierului este să rămâi activ fizic și mental, să ai o dietă sănătoasă echilibrată, să nu fumezi, să bei numai în limitele recomandate și să ții sub control greutatea, colesterolul și tensiunea arterială” explică Dr. Sara Imarisio, șeful echipei de cercetare la Alzheimer’s Research UK.

 

DISTRIBUIE