Lupta nevăzută din fiecare zi a corpului nostru/ Eroii, dușmanii și contraspionajul sistemului imunitar!

Sistemul nostru imunitar duce o lupta perpetuă încă din clipa în care ne naștem și a avut milioane de ani pentru a evolua și a se adapta noilor provocări cărora trebuie să le facă față.

Cancerul este, poate, una dintre cele mai cumplite bătălii la care este supus și, pe care, din păcate, de multe ori o pierde.

 

Dar cum este posibil, vă întrebați, ca după atâta timp, sistemul imunitar să permită dezvoltarea unei celule canceroase în tumori?

Serviciul nostru de contraspionaj, numit ”Proteina de moarte celulară programată 1”, mai pe scurt PD-1, este un punct de control imun.

Rolul său este de a proteja împotriva autoimunității prin două mecanisme. În primul rând, promovează apoptoza (moarte celulară programată) de antigen - celule T citotoxice  specifice în noduli limfatici. În al doilea rând, reduce apoptoza în celule T reglatoare (celule T antiinflamatoare, supresive). Altfel spus, sistemul imunitar este format din elemente ”bad cop”, care ucid, și altele ”good cop” care tolerează.  Celule imunitare T citotoxice sunt războinicii noștri și au ca sarcina să distrugă celula tumorală, pe când celule imunitare pașnice T reglatoare, Tregs, oferă toleranță. Ceea ce înseamnă că   dacă Tregs sunt prezenți, acea celulă nu este ucisă.  Organismul este tolerant cu acea celulă, îi permite să trăiască.

Dar de ce sistemul nostru imunitar ar avea nevoie să producă celule ”pașnice”, când chiar rolul lui este de a ne proteja și de a se lupta cu ”dușmanii” care vor să ne rănească din interior?! Ei bine, fără aceste celule T reglatoare, sistemul nostru imunitar ar putea ajunge să ne atace chiar el. Așadar, scopul existenței acestor celule Tregs este prevenirea bolilor autoimune. Pe măsură ce PD-1 crește, Treg-urile devin abundente, citotoxicele T letale scad, nu ne pot ataca țesuturile, riscul nostru de boli autoimune scade.

 

Dar ce se întâmplă când ”dușmanul” nu este o afecțiune autoimună?

PD-1 și Tregs ar trebui să fie reduse.  Toleranța la celula canceroasă ar trebui să scadă. Este un echilibru important în interiorul organismului nostru, care ar trebui să țină sub control atât dezvoltarea unei afecțiuni autoimune cât și apariția cancerului. La depistarea celulei canceroase, citotoxicele T ar trebui să crească și să distrugă celula canceroasă.

Și totuși. celula canceroasă folosește un proces capabil să păcălească sistemul nostru imunitar și să determine organismul să devină tolerant cu acea celulă, să îi permite să trăiască.

 

Haideți să vedem cum se întâmplă acest lucru!

O celulă sănătoasă transformă glucoza în energie folosind oxigen, printr-un  proces metabolic numit pe scurt OXPHOS. 

Celula tumorală, pe de altă parte, face o altă modificare metabolică, producând energie fără oxigen, Iar ca rezultat al acestui proces, din glucoză rezultă, ca produs final, acidul lactic.

Celulele canceroase au nevoie mare de glucoză.  Ele cresc transportul de glucoză de la porțile celulei la celulă.  În timp ce convertesc glucoza care ajunge rapid în energie, ele nu produc energie oxigenată.  Folosesc calea care transformă glucoza în acid lactic, iar acest efect se numește Walburg. Aceste tipuri de celule tumorale produc niveluri foarte ridicate de acid lactic. Pe măsură ce acidul lactic crește, acest lucru pune o problemă chiar și pentru celula tumorală. Aruncă acid lactic în afara celulei, astfel încât să nu se acidifice interiorul celulei. 

Treptat, o cantitate mare de acid lactic format prin utilizarea ridicată a glucozei se acumulează în mediul în afara celulei tumorale.  pH-ul din mediul din jurul tumorii, numit „micromediul tumoral” devine acid și va crește odată cu prezența acidului lactic, activând astfel molecula PD-1 și ”păcălind-o” ca, în loc de citotoxice T care ar distruge în mod normal tumora, să crească producerea de celule Treg. Dacă PD-1 crește, celulele imune nu atacă tumora.

Sistemul nostru imunitar ajunge, astfel, să permită celulei canceroase să se multiplice în tumoră.

Am văzut ce se întâmplă și cum celulele canceroase ajung să fie ignorate și lăsate să se dezvolte.

 

Care sunt armele pe care evoluția medicinii în general și a descoperirilor legate de lupta împotriva cancerului le-au adus până acum?

Împotriva acelor tipuri de celule canceroase care utilizează glucoză ridicată, se utilizează tratamentul cancerului cu imunoterapie.

Cum funcționează?

Ei bine, am văzut că dacă PD-1 scade, celulele ”pașnice” Tregs scad, citotoxicele T (războinicii) cresc, iar sistemul imunitar primește misiunea de a distruge celula tumorală. Ca urmare, rolul imunoterapiei este de a reduce PD-1 cu medicamente anti-PD-1, schimbând astfel echilibrul către partea de ucidere a tumorii.

Vezi: www.invingecancerul.com

 

Dar chiar noi putem fi eroi!

Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți de importanța rolului nostru, a alegerilor pe care le facem în fiecare zi și care pot fi determinante nu doar pentru a lupta împotriva cancerului, dar chiar pentru a preveni instalarea și dezvoltarea lui.

Astfel cum am văzut mai sus, dacă reducem acidul lactic, celulele imune recunosc celula tumorală și o distrug. Iar noi avem acest control în mâinile noastre.

Cum?

Celulele tumorale apar tot timpul în organism.  Ne bazăm pe sistemul imunitar pentru a scăpa de ele.  Dar și el are nevoie de ajutor. Așadar, un consum redus de alimente din care glucoza se produce rapid și în cantități mari va îngreuna producerea de acid lactic, ducând astfel la scăderea PD-1 și stimularea sistemului imunitar în producerea citotoxicele T.

Să nu uităm de importanța oxigenării, pentru păstrarea celulelor sănătoase. Mișcarea zilnică, renunțarea la fumat, rezolvarea problemelor care duc la apnee în timpul somnului sunt doar câteva exemple în acest scop.

Sănătatea vaselor de sânge - ”căile” prin care oxigenul este transmis celulelor – este, de asemenea, importantă. Afecțiuni precum stenoza vasculară, ateroscleroza, tulburările circulatorii trebuie ținute sub control.  

O atenție deosebită ar trebui acordată unei bune funcționări ale ficatului, organ direct responsabil cu sistemul care distruge acidul lactic din organism. Vom menține un ficat sănătos prin consumul redus de alcool, evitarea folosirii inutile de analgezice, menținerea unei greutăți potrivite și reducerea ficatului gras etc.

 

Să nu uităm: un stil de viață sănătos, echilibrat va ajuta organismul nostru să fie vigilent și să lucreze împreună cu noi și nu împotriva noastră pentru o viață lungă și sănătoasă.

DISTRIBUIE

Lupta nevăzută din fiecare zi a corpului nostru/ Eroii, dușmanii și contraspionajul sistemului imunitar!

INVINGE CANCERUL

Intermediere consultaţii medicale

Te îndrum către doctorul potrivit, în funcţie de problemele de sănatate cu care te confrunţi tu sau cei dragi ţie.

Vezi mai mult

Organizare vizită medicală la spitalele din Turcia

După obținerea opiniei medicale și acceptarea aspectelor financiare de către pacient, vom organiza împreună vizita medicală la Istanbul.

Vezi mai mult