SOL OMNIBUS LUCET SAU SOARELE STRĂLUCEȘTE PENTRU TOȚI

Pentru mama...

Astăzi ne propunem să vă prezentăm un articol despre vară, despre expunerea la soare ca terapie pentru trup și ”suflet”.

Există o sumedenie de articole cu care, probabil v-ați obișnuit, care vă atrag atenția asupra riscurilor expunerii la soare, dar eu mi-am propus să vă prezint acest subiect dintr-o altă perspectivă.

Soarele, pentru planeta noastră, reprezintă viață. Pentru plante, pentru ființele vii, pentru climă și ecosistem. Dar nu vom discuta în articolul de astăzi despre influența razelor solare la un nivel atât de mare, ci ne vom ocupa, de sănătatea omului, ca locuitor al acestei planete.

Soarele este apreciat de către oameni și ridicat în slăvi pentru miracolul pe care-l reprezintă, încă din cele mai vechi timpuri.

Avem chiar și un nume pentru metoda prin care folosim lumina solară pentru vindecarea sau ameliorarea anumitor afecțiuni: Helioterapie.

Haideți să vedem împreună care sunt beneficiile expunerii la soare și efectele soarelui asupra sănătății umane.

1) Este sursa principală de VITAMINA D 

Nu există dubii că am auzit cu toții despre această vitamină D. Este prezentată în reclame la diverse produse, o găsim menționată pe ambalajele suplimentelor alimentare și chiar pe etichetele produselor cosmetice.

Dar ce este ea de fapt? Ei bine, este o vitamină liposolubilă, care se sintetizează la nivelul pielii, prin expunerea la ultraviolete B. Da, așa este, prin expunerea la soare. Iar procentul sintetizării în acest caz este de 90%, cu mult mai mare în comparație cu absorbția ei din anumite alimente (în medie de doar 10%). Prin urmare, chiar dacă luați un supliment de vitamina D, nu puteți evita toate riscurile asociate cu vitamina D scăzută.

 Vitamina D se metabolizează prima dată în ficat și se transformă în 25(OH)-vitamina D, de aceea este necesar să dozăm nivelul de 25(OH)-vitamina D în sânge.

De ce este important, vă veți întreba. Pentru că are rol în reglarea sistemului osos, absorbția de calciu și fosfor din alimente și  în menținerea funcției musculare. Și, dacă nu v-am convins, pe lângă aceste efecte, vitamina D modulează creșterea celulară, imunitatea și reduce inflamația.

2) Este important pentru sistemul osos

În cazul deficitului de vitamina D, oasele pot deveni fragile sau se pot deforma. Un aport optim de vitamina D previne rahitismul la copii și osteomalacia (boala oaselor moi) la adulți. De asemenea, vitamina D previne riscul de a dezvolta osteoporoză, o boală ce afectează, cu precădere, persoanele vârstnice. Expunerea la soare și nivelurile sanguine de vitamina D reduc pierderea cartilajului genunchiului la persoanele cu artrită. Deoarece vitamina D crește absorbția de calciu și fosfor, producția adecvată de vitamina D prin expunerea la soare este vitală pentru oasele sănătoase.

3) Este important pentru funcționarea corectă a multor țesuturi și organe din corp, inclusiv creier, inimă, mușchi și piele

Deficitul acestui nutrient a fost asociat cu mai multe afecțiuni, printre care anumite tipuri de cancere, boli autoimune, tulburări cardiovasculare și neurologice, precum și afecțiuni dermatologice.

Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă, cum ar fi hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Studiile arată că, pe măsură ce expunerea la soare scade, evoluția bolilor cardiovasculare crește în proporție de 30%. Dimpotrivă, cele mai scăzute rate de boli de inimă se găsesc pe coasta mediteraneeană, regiune expusă intens luminii solare. Cazurile de moarte cardiacă sunt mai dese în lunile de iarnă, iar cele de hipertensiune arterială sunt mai frecvent întâlnite în regiunile aflate la latitudinile nordice.

O posibilă explicație ar fi capacitatea luminii de a crește oxidul nitric din organism, moleculă care face ca vasele de sânge să se dilate și astfel, să conducă la scăderea tensiunii arteriale.

4) Imunitate

Proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante și neuroprotectoare susțin sănătatea imunitară, funcția musculară și activitatea celulelor creierului.

Persoanele care nu au niveluri adecvate de vitamina D pot fi mai predispuse infecțiilor și bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul de tip 1 și bolile inflamatorii intestinale.

Cercetările sugerează că vitamina D poate avea numeroase beneficii în ceea ce privește reducerea riscului de a dezvolta scleroză multiplă. Mai multe studii au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de scleroză multiplă.

Un număr impresionant de studii confirmă că incidența sclerozei multiple, a artritei reumatoide sau a diabetului de tip 1, este mai mare în zonele cu expunere la UVB mai scăzută. Pe măsură ce expunerea la UVB crește, incidența scade și ajunge la zero în zonele cu radiații UVB pe tot parcursul anului.

Riscul de boli autoimune, cum sunt scleroza multiplă, diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, colita ulceroasă și lupusul este cel mai mare pentru cei născuți în aprilie și cel mai scăzut, pentru cei născuți în octombrie. Aceste constatări indică rolul protector al expunerii materne la UVB și al vitaminei D în uter în al 2-lea și al 3-lea trimestru.

Vitamina D are un factor imunomodulator foarte important. Întărește sistemul imunitar, dar lumina UVB crește regulatorii T, un grup de limfocite T care previn inflamația excesivă și răspunsul autoimun. Cu alte cuvinte, lumina are efecte imunitare pozitive independente de vitamina D.

5) Protejează împotriva cancerului:

În ceea ce privește boala secolului, cancerul, veți găsi numeroase articole despre asocierea cancerului de piele cu o expunere prea mare la UV. Cu toate acestea, lipsa soarelui este asociată cu o serie de alte tipuri de cancer. Studiile au arătat că cei care locuiesc în zone mai puțin însorite prezintă un risc mai mare de a muri din cauza cancerului de sân, ovarian, colon, pancreas, prostată și alte tipuri de cancer.

6) Sprijină sănătatea cognitivă și mintală 

Cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D din sânge sunt asociate cu declinul cognitiv.

7) Ritmul circadian sau ”ceasul biologic”, așa cum îl numim popular, este de asemenea, influențat de expunerea la lumina soarelui.

Avem în creierul nostru un punct numit nucleu suprachiasmatic (pe scurt SCN), care funcționează ca principal regulator al ceasului nostru biologic. Astfel, un ritm circadian bun este important pentru un somn bun, eliberarea echilibrată a hormonilor, temperatura corpului și alte funcții importante ale organismului uman.

Și dacă tot am pomenit de somn, studiile arată că este foarte important să avem acces la suficientă lumină solară în timpul zilei pentru a ne asigura un somn odihnitor. Expunerea suficientă la lumina solară crește nivelul de melatonină pe timp de noapte, iar senzația de somn apare mai devreme.

8) Este important în susținerea sănătății mintale. 

Dar haideți să vedem ce înseamnă soarele pentru ”starea noastră de spirit”, sau, altfel spus, cum poate influența starea noastră de bine.

Studiile au arătat faptul că vitamina D poate contribui la reducerea simptomelor asociate depresiei.

Cum, veți întreba. Expunerea la soare conduce la creșterea nivelurile de serotonină – supranumit ”hormonul fericirii”. Mai are rost să explicăm ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi? O vom face oricum.

Serotonina are rolul de mediator, asigurând comunicarea între celulele neuronale și transmiterea impulsurilor nervoase către organism. Aceasta contribuie la menținerea unei stări generale pozitive. Lumina acționează prin stimularea producției de vitamina D, care la rândul său promovează secreția de serotonina. Foarte importante sunt doua caracteristici ale luminii la care suntem expuși: intensitatea si durata acesteia. O intensitate puternica a luminii care acționează asupra ochilor are efectul de stimulare a producției de serotonina, însă pentru efectele sale benefice este necesar sa ne expunem la aceasta in timpul zilei si nu noaptea.

De asemenea, o cercetare realizată de specialiști din Canada si Austria au observat că proteina transportoare de serotonină are o activitate intensificată în lunile de iarnă, când lumina soarelui nu este la fel de abundentă ca în celelalte anotimpuri. Această proteină scade nivelul serotoninei din creier, ceea ce ar putea oferi o explicație pentru tristețea și starea de spirit negativă a unor persoane în sezonul rece. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD, in engleză - Seasonal affective disorder) este rezultatul deteriorării sănătății mintale din cauza lipsei expunerii la soare. Simptomele includ letargie, înrăutățirea reflexelor, creșterea în greutate și motivația scăzută. La persoanele în vârstă, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu starea de spirit scăzută. Un studiu din 2008 a concluzionat că persoanele cu depresie clinică au niveluri de vitamina D cu 14% mai mici decât cele normale.

9) Susține longevitatea

Și ce poate contribui la o bună stare de spirit, dacă nu o viață lungă și sănătoasă. Longevitatea a fost și ea asociată cu o expunerea suficientă la soare. Un studiu efectuat în Suedia, a evidențiat o creștere dublă a mortalității în rândul celor care au evitat expunerea la soare, în comparație cu grupul cu cea mai mare expunere la soare.

10) Este un analgezic natural

Iar starea de bine o putem defini și prin lipsa sau diminuarea durerii. Iată că și în cazul calmării naturale a durerii, putem găsi beneficiile expunerii la lumina solară. Un studiu a constatat că expunerea la lumina soarelui după o intervenție chirurgicală a redus stresul și durerea, reducând astfel nevoia de analgezice cu 21%. Cum au explicat cercetătorii? Ameliorarea durerii în urma expunerii la soare se datorează probabil capacității sale de a crește beta-endorfinele din piele. Beta-endorfinele sunt analgezicele noastre interne.

Iată câte beneficii ne poate aduce soarele și lumina pe care o trimite către noi. Este important totuși să reținem, că expunerea la soare este benefică organismului atâta timp cât sunt respectate orele de plaja recomandate de către specialiști, protecțiile pe care trebuie să le luăm și evitarea exceselor care ne-ar putea cauza sănătății.

Cu precauție și măsură, avem  toate motivele SĂ IUBIM SOARELE!

 

 

 

 

DISTRIBUIE